מצודת ירושלים העתיקה - 'מגדל דוד', היא אתר היסטורי וארכאולוגי מהחשובים בארץ ובעולם, אך לא רבים יודעים כי המצודה היא גם מרחב טבע עירוני ייחודי. למרות הבנייה המרשימה בכל התקופות התפתחו והשתמרו במצודה מגוון מערכות טבעיות – מאגרי מי גשם ולחות, צמחיית כתלים מפותחת ועשירה, אתרי קינון ומחילות מסתור למכרסמים וזוחלים.
במצודת העיר חיו בעבר שלטי העיר עם חיילי משמר אשר הגנו על המצודה והעיר. מאגרי המים העתיקים הפזורים ברחבי המצודה אספו את מי הנגר בימות החורף, כך שיושבי המצודה יכלו להנות ממים קרירים וזמינים גם בקיץ החם, ובעצם כל השנה! מומחים לנושא בדקו כי במערכות המים העתיקות של המצודה נאספו 3,265,000 ליטר מים בשנה- כמות המספיקה ל- 16,000 איש!

על פי הצמחייה העתיקה שגדלה בשטח המצודה יש להניח כי חלק מאספקת המזון ליושבי המקום התבססה על הצומח המקומי- זיתים, גפנים, דגנים ותאנים. לצד העצים והשיחים בימים אלה של תחילת הקיץ צמחי הכתלים בשיא פריחתם- השיכרון הזהוב, הצלף ולוע הארי הסיצילי היפה מכולם- שמאחוריו גם סיפור ירושלמי מובהק. כפי שמובן משמו- מקורו של הצמח הוא בסיציליה, והוא הגיע לירושלים בתקופה הצלבנית, דרך חיילים, עולי רגל ונוסעים אשר הביאו איתם את זרעי הצמח שדבקו לנעליהם או לבגדיהם. מעניין שניתן למצוא אותו אך ורק בסדקים שבין אבנים עתיקות!

אמנם בורות המים אינם פעילים כיום אך בחורף עדיין נקווים מאגרי מים אשר מאפשרים את קיומה של מערכת אקולוגית פעילה. בביקור במצודה ניתן להבחין בציפורים יציבות או נודדות - סיסי החומות והטריסטרמיות הם מדיירי הקבע שלנו. לא נדיר לפגוש למשל חרדוני צב תופסים שמש על הגגות או לטאות זריזות חולפות בשבילים, ואפילו כוורת דברים מפוארת התנחלה לה בראש מגדל פצאל, עד שנאלצנו לפנותה מחשש לעקיצת מבקרים ותיירים.

לצד ההיסטוריה, הסיפורים והאנשים אנחנו שומרים על החיות הוצמחים שהמצודה היא גם להם בית. בתהליך ההתחדשות של המוזיאון המתקיים השנה אנו מקפידים ככל האפשר לא להפריע למערכות הטבעיות של המצודה להמשיך ולהתקיים כאן לצדנו.

השארת תגובה